Dutch Debian Distribution Initiative

Het adres voor Debian in Nederland -- en de rest van Europa

Nieuwe Bestelling

Nieuws

Debian 12 "Bookworm"
De nieuwste Debian versie 12 oftewel "Bookworm" is officieel uitgebracht op 10 juni 2023.
Op deze pagina kun je CD's, DVD's, Blurays en USB-sticks bestellen.

Let op: er staat veel belangrijke informatie op deze pagina - neem rustig de tijd om alles te bestuderen!

Beschikbaar

De volgende artikelen zijn te bestellen:

Debian 12 oftewel "Bookworm":

  • Debian GNU/Linux 12 Installer DVD's, Blurays en USB-sticks
    voor amd64, arm64, armel, armhf, i386, mips64el, mipsel, ppc64el en s390x
  • Debian GNU/Linux 12 "Netinst" Install-starter CD's
    voor amd64, arm64, armel, armhf, i386, mips64el, mipsel, ppc64el en s390x
  • Debian GNU/Linux 12 Live-Desktop DVD's en USB-sticks
    acht varianten voor amd64
  • Debian GNU/Linux 12 Source DVD's en Blurays
CD's, DVD's en Blurays worden verzonden in papieren hoesjes om verzendkosten te besparen. Lege doosjes zijn te koop bij bijvoorbeeld computer- en elektronica-zaken, Hema, Blokker, Kruidvat enz. Desgewenst kun je zelf artwork printen.

Soorten computers

Er bestaan vele verschillende soorten computers, die elkaars software meestal niet direct kunnen gebruiken. De Debian software is beschikbaar voor de volgende soorten computers ("architecturen"), eerst de meest gebruikte:

amd64  Volledige 64-bits ondersteuning voor alle huidige desktop PC's en laptops, met 64-bit processoren van AMD met de "AMD64" extensies, namelijk vanaf Athlon64 en Opteron, en ook Intel met de "EM64T" extensies, namelijk Xeon en Core 2 en hoger.
Deze computers kunnen ook met i386 software gebruikt worden, maar dan enkel in 32-bits mode.
 
i386  De 'originele' desktop PC's en laptops, met processoren vanaf de Intel 80486 tot de nieuwste Pentium, Celeron, Xeon, Core en Atom, en ook compatibles zoals AMD K5 en hoger, Athlon- en Phenom-varianten, en VIA C3 en hoger. Dit is de 32-bits versie.
 
En daarnaast is de Debian software ook beschikbaar voor vele architecturen die minder vaak gebruikt worden:
 
armel  De little-endian EABI variant voor ARMv4t en ARMv5t processoren en hoger, ARM Cortex en TI OMAP.
O.a. Linksys NSLU2 en diverse NAS apparaten, tablets, Raspberry Pi-1.
Lees meer...
 
armhf  De nieuwe little-endian EABI variant die hardware floating-point bewerkingen gebruikt in ARMv7, ARM Cortex-Ax, TI OMAP3xxx, Freescale iMX5, en hoger.
Diverse tablets en smartphones, embedded apparaten, Raspberry Pi-2, BeagleBone.
Lees meer...
 
arm64  64-bits AArch64 / A64 ondersteuning voor ARMv8-A en hoger, Cortex-A53 en A57.
Diverse recente tablets en smartphones, Raspberry Pi-3/4.
Lees meer...
 
mipsel  De processoren van MIPS, little-endian variant.
O.a. Digital DECstations, Loongson 2e/2f/3, Yeelong laptop.
Lees meer...
 
mips64el  De processoren van MIPS, little-endian variant, 64-bits ondersteuning.
Lees meer...
 
ppc64el  De 'PowerPC' processoren van IBM, specifiek POWER8 en POWER9, met 64-bits ondersteuning.
O.a. IBM "Power Systems" high-end servers.
NB: Niet geschikt voor PowerPC Mac computers (PowerMac).
Lees meer...
 
s390x  IBM "System z" mainframes, binnen de gebruikelijke virtualisatie, met 64-bits ondersteuning.
Lees meer...
 
=> Als Windows XP/Vista/7/8/10/11 in 64-bits mode op je computer draait, of kan draaien, gebruik dan amd64.
Dit betreft alle desktop en laptop PC's, vanaf ca. 2008.
(i386 zal ook werken, maar met beperkingen.)

=> Als Windows 95/98/200x/ME/XP/Vista/7/8/10 op je computer draait, of kan draaien, en je computer is niet geschikt voor 64-bits mode, gebruik dan i386.
[NB: Dit betreft niet Windows RT, Phone, Mobile of IoT varianten]

=> Als je een Mac hebt vanaf 2006 tot 2020 (Intel processor), dan is amd64 geschikt.

Voor alles behalve amd64 en i386 zijn vaak speciale vereisten. Verzamel eerst grondig informatie via http://www.debian.org/ports voor je bestelt!

De programma-broncodes op de Source DVD's en Blurays zijn architectuur-onafhankelijk en kunnen dus overal gecompileerd worden.

De Installer DVD's en Blurays

Op de Installer DVD-1 en Bluray-1 staat de installatie-starter. Bij amd64 en i386 kun je direct daarvan opstarten, zowel BIOS als EFI worden ondersteund, PC en Mac. Bij andere architecturen moet je meestal wat extra handelingen doen om de installatie-starter te draaien, dat staat in de betreffende Installatie Handleiding.

De installeerbare software staat vervolgens op de Installer DVD's en Blurays geordend op populariteit. Op DVD-1 danwel Bluray-1 staat de meest populaire software, op DVD-2 wat minder populair, enz. De laatste DVD's en Bluray's staan vol met heel specifieke software voor bijv. wetenschappelijk gebruik, rekenkundige biologie, astronomie en dergelijke. Op een Bluray staat hetzelfde als ca. 5 DVD's, in dezelfde volgorde van populariteit.

De DVD's/Blurays kunnen in alle combinaties gebruikt worden, dus je hebt niet de hele set nodig. Sowieso kan alle software ook automatisch van internet gedownload worden, voor zover je die niet op DVD/Bluray voorhanden hebt. De meeste gebruikers kunnen daarom uitstekend toe met alleen DVD-1 en DVD-2, of Bluray-1.

De precieze inhoud van de DVD's en Blurays kan doorzocht worden via de zoekfunctie.

De Installer (Netinst) CD's

Als je computer alleen CD's kan gebruiken: de installatie-starter is ook beschikbaar op CD. Het is de bedoeling dat je dan een internet-verbinding hebt waarmee automatisch de installeerbare software zal worden gedownload.

Met alleen de Netinst CD zonder internet-verbinding kun je slechts een zeer minimale tekstomgeving installeren.

Speciaal: Netinst+Mac Mini Boot = opstartbaar voor Mac Mini 1 (i386) danwel Mac Mini 2 (amd64), want door bugs willen die niet opstarten van de normale DVD's; zie hier voor meer informatie. Deze kun je combineren met de normale Installer DVD's waar dan de installeerbare software vanaf gehaald zal worden (of natuurlijk laten downloaden van internet).

De Installer USB-sticks

De Installer USB-sticks zijn eenvoudigweg de Installer DVD-1 danwel Bluray-1 op USB-stick gezet. Opstartbaar voor PC's die recent genoeg zijn (ca. 2005).

Wij leveren "normale" goede kwaliteit USB-sticks, die je desgewenst (na installatie) opnieuw kunt partitioneren en formatteren. Dan heb je een prima lege USB-stick die je voor allerlei toepassingen kunt gebruiken.

De Live-Desktop DVD's en USB-sticks

Er zijn verschillende "Live" DVD varianten beschikbaar voor amd64 computers. Deze DVD's booten direct naar een compacte Debian omgeving die volledig vanaf de DVD draait. De harde schijf van de computer wordt dus totaal niet gebruikt. Veel hardware wordt automatisch gedetecteerd, waaronder netwerk en videokaarten, maar enige moeilijkheden in deze relatief nieuwe ontwikkeling zijn niet altijd uit te sluiten.

Ook hier zijn de USB-sticks weer identiek aan de DVD's.

Er zijn acht varianten beschikbaar, namelijk voor de zeven meest gebruikte grafische omgevingen, en een tekstconsole omgeving ("Standard").

Als de computer een netwerkaansluiting heeft, kunnen tijdens het draaien direct aanvullende softwarepakketten vanaf internet worden gedownload en geinstalleerd binnen de Live omgeving. Dit gebeurt volledig in het werkgeheugen van de computer, en zal na een reboot weer verdwenen zijn.

Meer informatie is hier beschikbaar. Voor de exacte inhoud van de DVD's, zie de .packages files voor amd64.

Firmware, oftewel WiFi

Veel WiFi chips voor draadloze netwerktoegang hebben firmware nodig die door de fabrikant wordt geleverd en die niet inspecteerbaar of veranderbaar is. Sinds Debian 12 wordt deze firmware standaard meegeleverd op alle officiele Debian Installer en Live media, als service voor gebruikers.

Overigens zijn er nog steeds WiFi chips die niet door Linux ondersteund worden, omdat fabrikanten daar niet aan willen meewerken. In zulke gevallen kan een USB WiFi dongel bruikbaar zijn.

Debian Edu ("Skolelinux")

Debian Edu is een CD/Bluray/USB variant met een volautomatische installer voor servers, werkstations en laptops in scholen en andere educatieve instellingen. Dit gaat om voorgeselecteerde opties in de installer, voorgeselecteerde pakketten om te installeren, inclusief geschikte instellingen daarvan. Hiermee is het voor onderwijzend of ondersteunend personeel bijzonder eenvoudig om een schoolnetwerk op te zetten en te beheren.

De Edu Netinst CD is alleen de installer-starter die vervolgens alles van internet zal downloaden. De Edu Bluray en USB-stick zijn all-inclusive en bieden volledige installatie zonder dat internettoegang nodig is.

Lees meer over Debian Edu

Source

Op de Source DVD's/Blurays staat alle compileerbare broncode die is gebruikt om de installeerbare pakketten op de Installer media te maken. Bij het dagelijkse gebruik van een Debian systeem is die broncode volstrekt overbodig. De beschikbaarheid is vooral bedoeld om te voldoen aan de licentievoorwaarden van bijv. de GNU General Public License en varianten.

Programmeurs die graag met broncode bezig zijn, verwijzen we liever naar de broncode van het Debian "unstable" online archief, want dat is waar de nieuwe ontwikkeling plaatsvindt en waar meewerken zeer wordt gewaardeerd.

De broncode pakketten op de Source DVD's/Blurays zijn gesorteerd op alfabetische volgorde van "a" op Source DVD-1 t/m "z" op Source DVD-19. Dat komt dus niet overeen met de Installer media waarop de pakketten zijn gesorteerd van hoogste naar laagste populariteit. Om te weten op welke Source of Installer DVD een pakket staat, is een zoekfunctie beschikbaar.

Welke DVD's heb ik dan nodig?

  • Als je Debian wilt installeren: de installatie kun je starten vanaf Installer DVD-1 of Bluray-1, of de USB-stick edities daarvan; of vanaf een Netinst CD als je daar speciale noodzaak voor hebt.
  • Als je alle nuttige software wilt: ons advies is Installer DVD-1 en DVD-2.
  • Als je ook alle "nutteloze" software wilt: alle overige Installer DVD's danwel Blurays.
  • Als je Debian wilt gebruiken zonder te installeren: een Live-Desktop DVD danwel USB-stick.
  • Als je een schoolnetwerk wilt installeren: een Debian Edu variant.

Lees meer...

...over Debian op de Debian homepage,

...over de CD's, DVD's, Blurays, USB-sticks,

...in de Nederlandstalige Handleiding (voor de hele oude Debian versie 2.2).

Wat kost het?

De prijzen voor alle mogelijke bestellingen worden met het formulier onderaan deze pagina automatisch en correct berekend. Dat gaat op de volgende manier.

Basisprijzen:

  • CD basisprijs € 4,50
  • DVD basisprijs € 5,50
  • Bluray basisprijs € 12,--
  • USB-stick "DVD inhoud" (4GB) basisprijs € 15,--
  • USB-stick "Bluray inhoud" (25GB) basisprijs € 22,--

Kwantumkorting: Bij twee of meer identieke exemplaren van dezelfde CD - DVD - Bluray: 10% korting op de tweede en volgende exemplaren; USB: 5% korting op de tweede en volgende exemplaren.

Verzendkosten:

  • Nederland standaard € 4,-- : stevige kartonnen verpakking die door de brievenbus past tot ca. 15 schijfjes. Bij grotere bestellingen betaal je via de artikelprijzen ook de duurdere pakketverzending.
  • ...maar 1 of 2 USB-sticks gaan in een luchtkussen-envelop met minder postzegels voor € 2,--
  • Buitenland standaard € 9,--
  • ...maar evenzo 1 of 2 USB-sticks € 4,--

Bekende-klanten-korting: Als je eerder bij DDDI hebt besteld en je het ordernummer daarvan nog weet, dan krijg je nog eens extra 2,5% korting op de hele totaalprijs.

Betalen

De bestelling wordt pas gemaakt en verzonden nadat de betaling is ontvangen. Betalen kan op verschillende manieren:

Nederland:
Binnen Nederland zijn er twee mogelijkheden om te betalen:
1) Contant geld per post naar ons opsturen. Merk wel op dat PostNL kan niet garanderen dat poststukken altijd aankomen.
2) Het bedrag via de normale procedure overschrijven naar onze bankrekening. NB: dit is dus geen iDeal of automatische incasso, je moet het zelf doen.

Buitenland:
Voor betalingen uit het buitenland gelden dezelfde twee mogelijkheden:
1) Het bedrag in contanten (in euromunten/biljetten) per post naar ons opsturen; dit duurt meestal minder dan 7 dagen.
2) Vanuit landen in de Euro-zone die het betalingsverkeer hebben aangepast aan de Europese richtlijnen, kun je het bedrag ook overmaken naar onze Nederlandse bankrekening met een goedkope IBAN overschrijving. Het kan tot een week duren voor een overschrijving bij ons binnen is.
Overschrijvingen zonder IBAN en van buiten de Euro-zone zijn onacceptabel vanwege de zeer hoge kosten (EUR 15+ voor zowel zender als ontvanger).

In alle gevallen: precieze instructies (rekeningnummers, adressen) volgen na het plaatsen van de bestelling. Je hebt geen enkele verplichting om te betalen; als je niet betaalt, versturen wij niets.

Donaties:
Alles wat je meer betaalt dan de berekende prijs wordt als donatie beschouwd. Tenminste de helft daarvan wordt doorgegeven aan het Debian project. De andere helft (of minder) zal het DDDI gebruiken ter promotie van Debian in Nederland en/of Europa. Als je een andere verdeling wilt, geef dat dan aan door middel van het commentaar-veld op de volgende pagina.

Levertijd

Wij hebben alleen blanco media op voorraad, en we gaan de bestelling speciaal voor jou maken wanneer we jouw betaling hebben ontvangen. Vanwege efficientie zullen we doorgaans bestellingen clusteren en tegelijk verwerken, vaak is dat in één sessie per week. Reken daarom op een levertijd van ongeveer een week nadat we je betaling hebben ontvangen en bevestigd. Voor buitenlandse adressen zal daar nog de transporttijd van meerdere dagen bijkomen.

Als je helemaal niet kunt wachten op je bestelling, geef dat dan door via het commentaar op de volgende pagina. We proberen je graag zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Bestellen

Bestellen met ons geautomatiseerde bestelsysteem gaat gemakkelijk in 7 kleine stappen.

NB: Door te bestellen verklaar je dat je accoord gaat met de "zeer beperkte garantie"-voorwaarden.

KORTING:

Als je al eerder bij ons hebt besteld en het ordernummer van die bestelling nog weet, vul dat dan in voor 2,5% extra korting.

Ook worden hiermee je adresgegevens uit ons archief gehaald en alvast ingevuld. Als die inmiddels zijn veranderd, kun je ze gewoon aanpassen.

Oude ordernummer:   (Optioneel)

STAP 1:
Zet in de juiste vakjes het aantal exemplaren dat je wilt bestellen.

Magische invulhulp!
  • Wil je Debian installeren op een recente desktop of laptop PC met DVD-speler en redelijke internetverbinding:
    ==> Klik hier en dan direct door naar Stap 2.
  • Hetzelfde met alleen USB:
    ==> Klik hier en dan direct door naar Stap 2.

Debian GNU/Linux 12 ("Bookworm"):
CD Installer
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
Netinst
Netinst
+macminiboot
Netinst Edu
DVD Installer Source
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
DVD-1
DVD-2
DVD-3
DVD-4
DVD-5
DVD-6
DVD-7
DVD-8
DVD-9
DVD-10
DVD-11
DVD-12
DVD-13
DVD-14
DVD-15
DVD-16
DVD-17
DVD-18
DVD-19
DVD-20
DVD-21
Bluray Installer Source
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
Bluray-1
Bluray-2
Bluray-3
Bluray-4
Bluray-5
Bluray Edu
USB Installer
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
USB "DVD-1"
USB "Bluray-1"
USB Edu
DVD Live Desktop
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
Cinnamon
GNOME
KDE
LXDE
LXQT
MATE
XFCE
Standard (textmode)
USB Live Desktop
amd64 arm64 armel armhf i386 mips64el mipsel ppc64el s390x
Cinnamon
GNOME
KDE
LXDE
LXQT
MATE
XFCE
Standard (textmode)

STAP 2:

Kies het land van bestemming voor de portokosten berekening:

Land:  


(Wij versturen niet naar andere landen; het heeft geen zin om daarnaar te vragen.)

STAP 3:

Bereken de prijs met een druk op de knop.
Hiermee wordt nog geen bestelling geplaatst (dat is stap 7).

           
 

Vragen of opmerkingen? Mail naar info@dddi.nl